fredag
Recept på lasagne från kokboken Stora Köksskolan, men gjort på Billigt och bras vis
Till ca 6 pers
Ugnsvärme: 225 grader
Köttfärssåsen
Stek köttfärsen, hacka samtidigt lök och rotfrukter, tillsätt när köttfärsen är färdig stekt. Lägg i resten, koka i 10 min.
Såsen: Smält smöret, peppra, vispa ner mjöl. Låt det värmas lite, men bränn inte.
Koka upp mjölk och grädde, vispa mycket, ha ej för hög värme. Späd mjöl och smör blandningen med vätskan. Koka tills den är fint tjock, ca 5 min.
Varva sedan köttfärs, vitsås och lasagneplattor. Jag brukar tillsätta lite extra timjan mellan lagren. Se till att plattorna är täckta så att de inte blir torra. Riv över 2 dl ost överst eller vad ni tycker är gott. Ställ i ugnen på 30 min i 225 grader.
Jag brukar göra dubbelt så mycket och frysa in. Det behövs en sallad till för den är mäktig!
Ugnsvärme: 225 grader
- Lasagneplattor
- Ost, vad ni har hemma
Köttfärssåsen
- 400 g köttfärssås
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- Lite rotfrukter, brukar använda 2 morötter
- 7 msk tomatpuré
- 1/2 krm peppar, 1 tsk salt, 1/2 tsk timjan
- 5 dl grönsaksbuljong
- 3-4 msk smör
- 5 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 3 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
Stek köttfärsen, hacka samtidigt lök och rotfrukter, tillsätt när köttfärsen är färdig stekt. Lägg i resten, koka i 10 min.
Såsen: Smält smöret, peppra, vispa ner mjöl. Låt det värmas lite, men bränn inte.
Koka upp mjölk och grädde, vispa mycket, ha ej för hög värme. Späd mjöl och smör blandningen med vätskan. Koka tills den är fint tjock, ca 5 min.
Varva sedan köttfärs, vitsås och lasagneplattor. Jag brukar tillsätta lite extra timjan mellan lagren. Se till att plattorna är täckta så att de inte blir torra. Riv över 2 dl ost överst eller vad ni tycker är gott. Ställ i ugnen på 30 min i 225 grader.
Jag brukar göra dubbelt så mycket och frysa in. Det behövs en sallad till för den är mäktig!
Spartips 9
Jag älskar gamla kokböcker. Dessa två är mina absoluta favoriter. Den första för att den har billiga recept. Den andra för att den innehåller så mycket husmanskost. Jag brukar göra en lasagne i den ena som blir helt underbar. Jag tar bort kycklinglevern, men sådana dyrheter är bara onödiga. Så spartips 9 kommer här:
Köp begagnade kokböcker (Eller varför inte gå igenom dina föräldrars skåp, ännu billigare).
Köp begagnade kokböcker (Eller varför inte gå igenom dina föräldrars skåp, ännu billigare).
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)