söndag

Recept: Snabb middag, varma mackor

Jag är inte så hungrig efter att ha ätit julgodis hela dagen. Så jag har gjort varma mackor. Billigt och beroendeframkallande gott. Perfekt när kylskåpet börjar bli tomt.

200 grader i 10 min

Tips på vad ni kan ha på:

Lyxmackan
  • Ädelost, tomatskiva, dijonsenap, smör
Pizzamackan
  • Ost, tomaskiva, dijon eller skånesenap, havssalt, oregano, smör
Svennemackan
  • Ost, ketchup, smör
Även bra att ha frysta champinjoner hemma, grymma att lägga på istället för tomaten som blir kokhet.

Spartips 17

På bilden: Skumtomtefudge och Hasselnötspraliner
Vem skulle inte bli glad av att få detta som present (Möjligtvis en diabetiker, men det får du väl kolla upp innan)? Det är ett jättebra spartips att ge bort något som man gjort själv. Sen kanske man lär sig något på vägen också, jag lärde mig att det tar ca 3 timmar för fudge att stelna, så skynda inte. Spartips nr 17:
Gör billiga saker och ge bort.

All I want for Christmas is you, Mariah Carey


En snygg video med en av världens bästa sångerskor, lite julmusik till julbaket.

Recept: Skumtomtefudge och Hasselnötspraliner,"Baci"


Jag har bakat julgodis idag och det var jobbigare än jag trodde att det skulle vara. Tur är väl att julen bara är en gång per år. Väldigt pilligt och kladdigt blev det, det är svårt att hålla sig från att äta chokladen så nu är jag speedad till tusen på allt socker. Det översta receptet har jag hittat på Monika Ahlbergs härliga blogg. Det är väldigt, väldigt sött, gillar du det är detta för dig. Det andra receptet, som är en enorm pleasure dome, hittade jag på coops sajt men jag vet att det kommer från Johanna Westmans bok om julgodis.

Skumtomtefudge (Jag har ändrat lite i recepten)
ca 25 st
  • 10 st skumtomtar
  • 2 dl socker
  • 1 dl grädde
  • 50 g smör
  • 100 g vit eller mörk choklad

Klipp skumtomtarna i små bitar. Koka upp allt utom chokladen tills det har smält. Blanda i chokladen och rör tills det blir en blank tjock smet. Häll upp i en smord form, klipp sedan små bitar av skumtomtarna och dekorera fudgen, låt svalna och skär upp i bitar. Det blir fint om du lägger dem i små formar. Förvara svalt.

Hasselnötspraliner, "Baci"
ca 20 st

  • 150 g mjölkchoklad eller 70 %, vad ni gillar bäst
  • 1 dl hasselnötter
  • 100 g Nutella
  • ca 20 folieformar
Smält chokladen i vattenbad. Spara en fjärdedel och klicka resten i formarna. Rosta nötterna i en torr panna, gnugga sedan i en handduk så att skalet lossnar. Spara 20 hela nötter och hacka resten smått. Ett tips är att lägga nötterna i en påse som du sedan bankar med en hammare. Smält Nutellan och blanda med nöthacket. Klicka blandningen i formarna och lägg en nöt i varje form. Skeda resten av chokladen ovanpå. Förvara svalt.