måndag

Recept: Fisksoppa med vitlöks créme fraiche och minipizzor

Igår lagade vi fisksoppa, det är superlätt att göra och superbilligt. Här kommer receptet, ej från någon kokbok, utan ifrån fantasin:

Soppan
  • 1 frp torskfilé, tinad, går även bra med lax eller vad ni har hemma
  • Rotfrukter, valfria, ca 2 morötter, 1 palsternacka, 1 kålrot, 1/2 purjolök, 1 gul lök, 4 stora potatisar
  • Fiskbuljong tärningar, ca 6 st
  • 4 liter vatten
  • Lite dill (om man vill)
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 msk tomatpuré
Hacka rotsakerna och löken, lägg i vattnet och buljongen, lägg i krossade tomater och purén. Låt koka i 20 min, lägg sedan ner fisken, låt det småputtra i 10 min (låter ni fisken ligga i för länge blir den seg). Strö över dill.

Créme fraichesåsen: Pressa en eller två vitlökar i ca 3 dl créme fraiche, pressa ner lite citron och ta några tag med pepparkvarnen (detta är som topping typ aioli).

Pizzorna: Använd tunnt libanesiskt bröd och skär trekanter, går även bra med formfranska. Smöra eller lägg olivolja på, riv ost och strö över, krydda med havssalt, paprikakrydda, oregano och timjan. In i ugnen ca 225 grader i 5-7 min, låter ni pizzorna vara inne för länge blir de hårda.

Piri-pirisås från Portugal är gott att ha i soppan, för er som gillar starkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar